:::: MENU ::::

17 Ocak 2015 Cumartesi

   Mersin Balkan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği bundan 20 yıl önce kurulmuştu. Defalarca Olağan Genel Kurulları yapıldı. Son olarak da 13-12-2014 tarihinde Sağlık Mahallesi içerisinde bulunan Lokallerinde yaptılar. Dernek üyelerinin çoğunluğunun katılımı ile gerçekleştirilen seçimlere Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Sayın Mükremin DUYGUN, Çukurova Bölgesi içerisinde ilk Balkan Türkleri Derneğini Adana/Yüreğir ilçesinde kuran Sayın Necati AĞAOĞLU da vardı. “SOYDAŞ” Bulgaristan Türk Göçmenleri yerlerinden sürgün edilirken sene 1989/1990 yıllarında Sayın AĞAOĞLU teşkilat çalışma prensibi ile kurmuş olduğu Derneğe üç dönem Başkanlık yapmıştır. Bu dönemde her türlü yardıma bizzat Dernek Başkanı Necati Bey önayak olmuştur. Bunlar unutulmamalıdır…
  Ayrıca Adana/Ceyhan Balkan Türkleri Dernek Başkan Yardımcısı Sayın Hüseyin BAYRAL, Kahramanmaraş Balkan Türkleri Dernek üyelerinden Sayın Mustafa Kaya GÜRLER Beyler de teşrif etmişlerdir.
    Divan Başkanlığına Mersin Balkan Türkleri Dernek ilk Başkanı ve kurucularından Sayın Ehliman KARAGÖZ getirildi. Yani halk arasında bir deyim vardır “Kendileri çaldı-kendileri oynadı” tarzında bir seçim yapıldı. Sürekli bir şekilde eski bir Dernek Başkanı olarak direktifi ve Dernek direksiyonunu bir türlü bırakmak istemeyen KARAGÖZ Bey, Mersin Balkan Türkleri Dernek camiasına yardımdan daha fazla zarar verdiği kanaati taşıyan üyelere katılmamak elde değil. Derneğin 1995 yılında 460 üyesi olup, aktif olarak katılanların sayısı Dernek Lokal Salonunda gözle görülüyordu. Daha sonraları yanlışlar peş peşe gelirken üyelerin gözünden kaçmadı ve yüzlerce Dernek üyesi devamsızlıktan veya üyelik aidatlarını bilerek ödemez olunca, bu üyeler ihraç edilmişlerdir. Derneklerde üye sayısının çok olması büyük önem taşır. Bugün Derneğin kayıt listesinde yalnız yüz kırk yedi kişi (147) mevcut. Böyle olunca da ahbap-çavuş ilişkisi tarzında gelişmeler yüzünden son dönemde Dernek Başkanı görevinden bir nevi feragat etmiş olarak kabul edilen Sayın Mesut ALTIN Bey, bir dizi de yenilikler getirmişti. Dernek binası arsası Toroslar Belediye Başkanı Sayın Hamit TUNA Bey tarafından tahsis edilmiştir. TEKNO-PARK LİMT. ŞİRKET ortaklarından Balkan Göçmeni çok değerli İş Adamı Sayın Orhan KAHVECİ Bey de buraya uygun bir şekilde Lokal Binası yapmıştır. Bizzat açılışta Sayın Hamit TUNA Bey, bir gerçeğin altını kısa konuşmasında usulca çizmiştir. Balkan Türkü’ne bazı önemli mesajlar verirken ‘TARİH ŞUURU’ ndan bahsettiler. Neden hala bazıları hep bildiğinin doğru olduğunu iddia ediyor. Zorlamayla bir yere varılmaz, acaba “Küçük olsun-bizim olsun” hesabı mı yapılıyor? Böylesi hesaplar sonucunda (büyük ihtimalle) Ankara, Göçmenlere Yardım Derneğinin yıllarca kapısı kilitli kaldı. Neyse ki daha sonra bu hatalara son vermek üzere gelen saygıdeğer çok kıymetli Dernek Başkanı Sayın Nurettin ÖZTÜRK Derneğin çalışmalarında yeniden Lokomotif görevinde bulundular…
   Gelelim Mersin Balkan Türklerine yine. Divan Başkanı ne demişlerse, eller havada “EVET” ler gecikmiyordu. Çünkü yukarıda bahsettiğim etkenler mevcut. Korkarım birkaç zaman sonra etraflarında kendilerinden başka kimse kalmaz. Aşığın (Ozan) biri elinde sazı ile köy köy gezermiş. Bir akşam bir köy odasında köylünün birisi sohbetten sonra biraz saz çalmasını istemiş. Aşık sazın teline bir dokunmuş ama, marifet yokmuş. Ayni köylü Aşığı kırmadan, el işareti ile “tamam yeter bu kadar” demek istemiş. AŞIK: Ne oldu beğenmediniz mi? Demiş. Köylü de, laftan beğendiklerini söylemiş. AŞIK: Dinleyin öyleyse demiş ve yine dokunmuş tellere başlamış sazını çalmaya. Biraz sonra yine o köylü durmasını işaret etmiş ve beğenmediklerini söylemiş. AŞIK: Gayet olgun bir tavırla, “dinleyin, size beğendirene kadar çalacağım” demiş ve sazına yine dokunmuş. Bir müddet sonra kafasını kaldırıp bir bakmış ki, köy odasında kendisinden başka hiç kimse kalmamış. Bırakmış sazını bir köşeye ve derin derin düşüncelere dalmış… Yorumu size bırakıyorum.
  Bu dönem(2014) Dernek Başkanlığına Sayın Hüseyin VATANSEVER getirildi. Soyadı gibi kendisi de çok sevilen bir kişiliğe sahip olması nedeni ile seçildiğinden kimsenin hiç şüphesi olamaz. Ufku ve yüreği çok geniş, İstanbul’da kurulmuş bulunan İLK Balkan Türkleri Derneği ve Yayın Organı TUNA Dergisi Mersin Temsilcisi olarak yıllarca görev üslenmişti. BALKAN TÜRKLERİ DERNEK  BAŞKAN KURUCUSU  ve İLK GENEL BAŞKANI Şair-Yazar-Araştırmacı Sayın Mehmet ÇAVUŞ Bey tarafından daha o zamanlar (VATANSEVER)  dikkat çekmişti. Bendeniz de TUNA Dergisi’ nin Yayın  Kurulu Üyesiydim ve Hüseyin beyle (Şimdi Mersin Dernek Başkanı) olağanüstü gayret sarf ederek camiamızın çok önemli bir yayın organını yaşatmak istiyorduk. Bu olumlu çabalarımıza rağmen, bize çelme takanlar kimler olduğunu ve sebebinin hazımsızlık olduğu bilinmekteydi. Bunun yanı sıra bizim organizemizle Mersin Balkan Türkleri Derneğinin bir yemeğine davet edilip katılan Sayın Mehmet ÇAVUŞ Bey, Mersin Balkan Türkleri DERNEK FAHRİ ÜYESİ PLAKETİ ile ödüllendirilmişti. Burada şunu belirtmekte fayda var, zaman zaman bazı kişilerin kılık değiştirip tilki postuna büründüğü görülmüştü. Rol yapanların, pozitif manada yükselmesi mümkün olmaz, sonra Balkan Türkü bunu yutmaz, böyle biline…  Mersin Balkan Türkleri Derneğinde sonunda Başkanlar birbirlerine Plaket takdim ettiler, bence burada Plaket hak edenlerden bir tanesi Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Sayın Mükremin DUYGUN, çünkü Federasyon bünyesine yeni yeni dernekler kazandırmışlar ve Konfederasyon Başkan Yardımcılığına getirilmiştir. Diğer Başkan ise Sayın Mesut ALTIN’DIR. Çünkü, Mersin Balkan Türkleri Derneği onun Başkanlık döneminde Lokal sahibi olmuştur ve onurlu davranıp işine karışmak isteyenlere “Alın Derneğinizi” başınıza çalın dercesine gitmiştir. Yeni Dernek Başkanına başarılar temenni ederken, hazırcı kargalarına yem olmaktan kendini korumak için, temkinli olup ve tedbiri elden bırakmamak yetmez sevgili Başkan… Ötesini sen düşün… Dernek aidatı, cüzi ve sembolik olmalı, bazı üyelerin düşüncesini aldım. Sayın Ahmet DÜLGER, zaten tahminleri yürütmüştür ve gereğini açık ve net anlattı. İcraatlar size ait olacak. Kolay gelsin!  
Esen kalın.     Eşref ÖZGÜR-Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Bilim Danışma Kurulu üyesi.


0 yorum:

Yorum Gönder